Je bent wat je eet

Er bestaat nog steeds een wijdverspreid misverstand dat gezond eten bewerkelijk, duur en tijdrovend is. Deze recepten laten zien dat dit niet zo hoeft te zijn.

Okonomiyaki (Japanse Pizza)

Een lekker en gezond recept. Het hoofdingrediënt is witte kool. In tegenstelling tot andere pizza’s komen er hier geen kilo’s kaas aan te pas. Als je je ooit hebt afgevraagd hoe je je inname van verse groenten op een leuke en lekkere manier kunt verhogen, is dit jouw recept.

Ingrediënten:
-160 gram kool (in flinterdunne reepjes gesneden)
-80 gram prei (fijngesneden)
-60 gram (spelt)bloem
-een paar snufjes fijngemalen zeezout
-2 (biologische scharrel) eieren
-1 of meer eetlepels olijfolie (extra vergine)
-Een handvol geroosterde geschaafde amandelen en verse bieslook
Bereiding:
Doe de kool, de prei, het zout en het meel in een grote kom. Hussel het goed door zodat alles bedekt is onder een stoffige laag meel. Voeg daarna de eieren toe en mix het geheel goed zodat het een goed gelijk kleverige toestand is.
Verwarm alvast een grote koekenpan op het vuur en daarin een scheut olijfolie. Schep het kleverige ‘deeg’ in de koekenpan en druk de ‘pizza’ aan, zo plat mogelijk met een spatel. Bak in 4-5 minuten op medium vuur mooi goudbruin en keer hem om, om de andere kant te laten bakken. (Laat de pizzabodem in z’n geheel uit de pan op een groot bord glijden, zet een tweede bord er omgekeerd bovenop, omdraaien en de bodem in z’n geheel omgedraaid van het bord weer in de pan te laten glijden.) Bak de amandelschilfers. Als de pizza aan beide kanten mooi goudbruin is laat je hem op een groot bord glijden. Serveer met de amandelschilfers en verse bieslook. Snij in driehoekspunten om te serveren. Bon appetit!
.

Pasta met spinazie en ovengeroosterde tomaatjes

Pasta-dish-053-300x201

De truc met deze pasta is om geen standaard ‘witte’ , maar boekweit- of speltpasta te gebruiken. Vele malen gezonder en je bloedsuikerspiegel slaat niet op tilt.

Ingredienten voor 3-4 personen
-250 gram cherry tomaatjes
-100 ml olijfolie
-zeezout naar smaak
-200-250 gram spelt- of boekweit buisjespasta (penne)
-15 zongedroogde tomaatjes (uit een potje in de olie of uit een zakje, als ze maar zacht zijn)
-2 tenen knoflook, gepeld
-een paar takjes verse tijm
-25 gram pijnboompitten
-een flinke handvol verse bladspinazie per bord
-feta naar smaak

Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 C. Halveer de cherry tomaatjes en leg ze met het snijvlak naar boven op een bakplaat. Beetje olijfolie en zeezout erover. Schuif ze 30 -45 minuten in de oven tot ze beginnen te verschrompelen. Kook de pasta. Maak in de tussentijd de tomatenpesto (de saus): Pureer de zongedroogde tomaatjes uit het potje, met de knoflooktenen, 80 ml olijfolie, een snuf zeezout en wat tijmblaadjes in een keukenmachine. Daarna de pijnboompitten erbij. Niet teveel malen, want de pitten moeten een beetje structuur behouden. Giet de pasta af. Doe driekwart van de tomatenpesto in de pastapan bij de penne. Schep de pasta goed om, zodat de pesto goed binnenin de buisjes gaat zitten. Hussel er nog een flinke scheut olijfolie en eventueel wat zeezout door. Leg op elk bord een flink bedje van spinazie en schep de pasta hier bovenop. Druppel de overgebleven tomatenpesto erover en verkruimel de fetakaas naar smaak over de borden. Verdeel de geroosterde tomaatjes er vervolgens over en bestrooi met wat extra geroosterde pijnboompitten. Serveer direct.

Broccoli

Broccoli saai? Niet met dit recept!
Ingrediënten:
-broccoli in roosje
-teentje knoflook (geperst)
-verse rode peper (gesneden)
-sojasaus
-ongezouten cashewnoten
Bereiding:
Kook de broccoliroosjes drie minuten en giet af. Fruit de knoflook en rode peper glazig in een beetje olie in een hapjespan. Doe de broccoliroosjes erbij en hussel goed. Doe ook de cashewnoten erbij en roer flink. Maak het af met een royale scheut sojasaus, roeren en laat het nog een minuutje sudderen met de deksel op de pan.
Lekker om samen met de Japanse pizza te eten.

Deze recepten zijn afkomstig van Amber Alberda, voor meer recepten zie www.amberalberda.nl

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.