Over Mij

Mijn leven veranderde van de een op andere dag totaal door uitval aan de linkerkant van mijn lichaam. Diagnose: Sarcoidose . Een multisysteem ziekte waarbij in het lichaam spontaan ontstekingen ontstaan. Bij mij zitten de ontstekingen onder andere in de hersenen met uitvalverschijnselen tot gevolg.

Na revalidatie, twee kinderen, fysiotherapie, aanpassen van wensen, dagschema’s, diëten, zoektochten met reguliere en alternatieve artsen, en een beetje hulp van een medisch psycholoog voor de acceptatie, ben ik beland in een rustigere fase. Geholpen door nieuwe medicijnen, een dieet, voedingssupplementen en een behoorlijk strikt dagschema ben ik in staat ‘mijn’ leven gelukkig te leven. Ik laat me niet meer afleiden door angsten of vooroordelen en moet hele basale keuzes maken. Daardoor valt er ook heel veel ruis weg en dat geeft gek genoeg dus ook heel veel rust.

Yoga heeft een grote rol gespeeld tijdens mijn revalidatie en speelt dat nog steeds om fit en sterk te blijven. Ik heb inmiddels een Yoga TeacherTraining afgerond bij De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. Steeds in nauw overleg met de artsen. In mijn eigen tijd en tempo. Met veel support van de leraren. Dagelijks yogales geven ligt door mijn gezondheid niet in de planning maar ik werd blij van al het lesmateriaal, de boeken waren en zijn ongelofelijk inspirerend en in plaats van drie keer per week die door mij verfoeide fysiotherapie, stond ik op de yogamat.

Inmiddels heeft yoga een vaste plek in mijn leven ingenomen. Iedere ochtend start ik de dag met yoga, bewust voelend waar ik op dat moment behoefte aan heb. Ik mediteer dagelijks om de rust in mijn hoofd te behouden, of daar weer terug te brengen. Ik leef veel meer in het moment dan ooit en stel me bewust open voor mensen om me heen.

Daarnaast geniet ik met mijn man van mijn twee kinderen in en van Amsterdam. Ik ben gezegend met lieve familie, vrienden en vriendinnen. Daarnaast ben ik nog altijd bezig met mijn revalidatie en bezoek ik regelmatig een ziekenhuis. ‘s Middags is er altijd rust en dat zorgt nog wel eens voor lastige situaties, zeker met twee kleine kinderen. Gelukkig heb ik veel hulp om me heen.

In mijn werkzame leven was ik leidinggevende en bestuursadviseur in de top van grote bedrijven. Mijn laatste functie was Directeur Corporate Communicatie bij een internationale onderneming. Een topbaan. Het werkende leven mis ik inmiddels niet meer. Maar ik mis wel het creëren, delen, samen ergens naar toe werken, de ontwikkeling en intellectuele uitdaging. Nog steeds. Vandaar dat ik schrijf, blijf studeren en yoga.

Ik heb een eigen blog waarin ik schrijf over mijn leven op www.pillenenprosecco.nl

Sarcoidose is een multisysteem ziekte waarbij spontaan ontstekingen in het lichaam ontstaan. Het is een heterogene ziekte waarbij, door onbekende oorzaak, granulomen -ontstekingen- ontstaan die vaak gelokaliseerd zijn in de longen en in het lymfesysteem. Daarentegen kan sarcoïdose in bijna elk orgaan voorkomen. Daardoor varieert het ziektebeeld van deze ziekte en kan het onvoorspelbaar zijn. Voor meer informatie over sarcoïdose kun je kijken op

In 2013 ben ik geïnterviewd door de Libelle over het leven met sarcoïdose. Dit interview kun je hieronder lezen.

Artikel Libelle

klik hier voor het interview

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.