Media

Processed with VSCO with a6 preset

Lenneke Vente (1973) staat midden in het leven als er bij haar neurosarcoïdose geconstateerd wordt. De weg van succesvolle zakenvrouw naar chronisch patiënt gaat niet zonder slag of stoot en blijkt een continu proces. Ze merkt al snel dat ze in een compleet nieuwe wereld is beland. Waarin patiënten genezen, of niet. Maar wat doe je als je ziekte niet geneest en je er ook niet dood aan gaat? Wat als blijkt dat tijdelijk blijvend is? Tijdens haar revalidatie komt de sterke wens naar boven om haar beste leven te leven in plaats van dagelijks te overleven.

In haar boek ‘Tien onzichtbare jaren’ neemt ze de lezer mee in deze zoektocht. Het boek gaat over alledaagse emoties, verwondering en overpeinzingen. Haar ziekte sarcoïdose komt voor maar is niet specifiek het onderwerp van het boek. Lenneke deelt de inzichten die haar verder hebben geholpen en schrijft altijd denkend vanuit mogelijkheden, met humor en wars van medelijden. Je bent je chronische ziekte niet, je hebt hem. Je bent zoveel meer.

Er zijn ruim 1,5 miljoen mensen met een chronische ziekte in Nederland. Minder duidelijke klachten zoals verminderde belastbaarheid en vermoeidheid zijn bij iedere chronische ziekte aanwezig. ‘Het leven met een chronische ziekte is te vergelijken met dat van een topsporter’, zegt Gerard Kemkers als ex-topsporter, ex-schaatscoach en ex- sarcoïdosepatiënt. ‘Op de grens van je kunnen presteren. Dat kost doorzettingsvermogen en energie.’

Lenneke Vente geeft een kijkje in een leven waarin plots heel andere wetten gelden en het vertrouwde leven haar langzaam maar heel zeker ontglipt. Waarin ze noodgedwongen grenzen verlegt en doelen steeds bijstelt, ook na al die jaren nog. Maar klaagverhalen vind je niet in dit boek. “Daar is het leven te kort voor” aldus Vente.

Het resultaat is een inspirerend boek over het in de lucht houden van alle ballen in een leven dat continu verandert. Lennekes adagium ‘Als nieuw word je misschien nooit meer, maar beter dan ooit behoort wel degelijk tot de mogelijkheden’ speelt een grote rol in haar leven en in dit boek.

“Een openhartig en ontroerend levensverhaal van een moedige en inspirerende vrouw. Lenneke raakt je met haar woorden en haar inzichten. Een aanrader voor een ieder die zijn of haar mooiste leven wil leven” – Johan Noorloos, schrijver, inspirator, spreker

Tien onzichtbare jaren is dan ook een inspiratie voor iedereen die zijn beste leven wil leven. Gezond of chronisch ziek.