Zoek eens een hobby

Na een lange zoektocht hoe te leven met sarcoidose ging ik op zoek naar een hobby. Dat had een medisch psycholoog me aangeraden; ‘Ga iets leuks doen, iets waar je van geniet’. Dat was echter nog niet zo makkelijk.

Mijn ‘oude’ hobby’s konden of bestonden niet meer; uit eten gaan, naar de kroeg, (wedstrijd)zeilen, racefietsen, zwemmen. ‘Ga eens puzzelen’, zei iemand, ‘dat is heerlijk ontspannen’. Nadat de zoveelste puzzel door de kamer vloog bleek dat niet mijn ding. Ik ging terug naar mijn kindertijd, wat vond ik toen leuk; buiten zijn, lezen, schrijven. Het wandelen bracht me conditie, en ontspande me maar ook dit werd weer een moetje. Lezen dan, mijn gebrek aan concentratie liet dat niet echter toe. Ik kocht het boek ‘The Artist way‘ om mijn creativiteit te stimuleren, deed braaf alle oefeningen alleen liep ook dit spoor dood.

Tekenen, schilderen, Zweedse woordraadsels, ik vond er niets aan. Iets ‘nuttigs’ dan, studeren wellicht? Filosofie of kunstgeschiedenis. Manlief moest heel hard lachen om dit idee. ‘Iets leuks Len, zei hij’. Tot ik op de yogamat stapte. Vanaf dat moment wist ik, dit is het voor mij. Ik kwam thuis. Ik genoot van de beweging gecombineerd met ademhaling. Ik kon weer wat, was in het moment en ik vond het leuk. Op mijn eigen tempo. Ik leerde in het moment te genieten, gewoon te zijn, zonder doel. Ik stap nog iedere keer met veel plezier de mat op. Het brengt me elke keer naar mezelf.

Als ik knorrig reageer, een kort lontje heb of de weemoedigheid toeslaat, weet ik dat ik -weer- meegesleurd wordt door het leven. Het gebeurt ons allemaal en is volstrekt logisch. Alleen met een ziek lijf hoort zelfzorg bovenaan de agenda weet ik inmiddels. Het mooie van het woord zelfzorg is dat het begint met het woord Zelf, je kunt het dus zelf doen.

Met een ziek lijf hoort zelfzorg bovenaan de agenda

Dat is tegelijkertijd ook de grootste uitdaging, je zult het zelf moeten doen. Hoeveel tijd besteed jij aan jezelf. Wat als je gaat creëren voor jezelf. Wat kun je doen wat je fijn vind? Zonder dat het iets oplevert. Waar word jij blij van. Wat dan ook. Hoe groot of klein ook. Zonder reden. Zonder verhaal. Alleen omdat jij er blij van wordt. Wat zou daaruit kunnen ontstaan?

Laat je het weten?

Deze column is geschreven voor Sarcoidose.nl en gepubliceerd in de Sarcoscoop september 2023

Meer lezen over zelfzorg en hoe je weer in je eigen kracht kunt komen ? Check dan mijn boek Lichter Leven met een chronische ziekte. Vanaf nu overal verkrijgbaar!