Zijn het de hormonen?

Moe, slechte slapen, kort lontje pijntjes, duizelig, misselijk. Al maanden liep ik hier mee rond. In het begin gaf ik de lockdown de schuld. Ineens met man en kids thuis is voor mijn energieniveau en mijn rustige regelmatige leven niet echt een goed idee. Ook thuis lesgeven helpt dan niet. Toch ging ik door. Hoe kon ik anders? Herken je dat? Dat je je lichamelijke klachten niet serieus neemt en ze schaart onder: ‘Dat hoor er gewoon bij? Bij mijn drukke leven, bij mijn chronische ziekte, bij deze tijd’. Dat is zo zonde. Dat lichaam heb je niet voor niets! Ook bij mij sloop het er dus (weer) langzaam in. Ik weet dat je lichaam je signalen geeft. En dat er zoveel mogelijk is als je maar naar dat lichaam luistert! Ik heb er zelfs een boek over geschreven…

Tijdens de zomer kon ik er niet meer onderuit. Ik was op. De huisarts deed een bloedtest en twijfelde tussen een beginnende burn-out of depressie. Oplossing: medicijnen om tot rust te komen. Ik voelde dat ik dat echt niet wilde. Weer medicijnen. Toevallig kwam ik in contact met Marguerite van Randwijck. Zij hoorde mijn verhaal aan en stelde een hormooncheck voor. Dan kijk je niet alleen naar je hormoonbalans maar ook naar de invloed van je gezondheid en levensstijl op die hormonen. Net een stapje verder dus. Alles in ons lichaam is immers niet elkaar verbonden. En ik ben inmiddels al in de veertig. Zei ze. Slik. Wat bleek: aan die hormoonbalans kon wel wat verbeterd worden. Zo dacht ik zelf dat ik als yogi goed bezig was in deze stressvolle corona tijd, maar mijn bloedwaardes lieten anders zien. En door de leeftijd – OMG schrijf ik dit echt?? – verandert je hormoonbalans ook. Dat begint al in de veertig! En dat kan ook gewoon gebeuren als je nog iedere maand ongesteld wordt. Dat werd altijd ten stelligste ontkend door mijn huisarts. Mijn testosteron bleek te hoog. En er waren nog wat ingewikkelde hormoondingen. Niets burnout, gewoon een natuurlijk proces naarmate je ouder wordt. Waar velen nogal panisch doen over de overgang viel voor mij alles op z’n plek. Dat verklaarde een heleboel van mijn klachten. Ik zette de knop om en paste mijn leefstijl aan: voeding, beweging en supplementen. Nu een paar maanden verder voel ik me echt zoveel beter. 90% van mijn klachten zijn verdwenen. Zonder pillen. En dat wilde ik toch even delen. Marguerite is trouwens arts en eigenaar van Holland Health Clinic #nospon. Ik ben gewoon heel blij met haar! Je kunt op hun site meer lezen over het hoe en wat van een Hormooncheck. 

Mijn boek is trouwens ook te koop in de webshop van Holland Health Clinic! Hoe leuk is dat! ‘Tien onzichtbare jaren’ – 14,95 euro.