Trillen maar!

Makkelijke oefeningen om dagelijkse spanning te ontladen. Klinkt goed. Dat wilde ik wel eens ervaren dus staat een dag Tension Releasing Exercises (TRE) bij Yogalab op het programma.

Patric, eigenaar van yogalab, leidt de workshop. TRE gaat volgens Patric eigenlijk over contact maken met iets wat al in je zit. Hij begint een verhaal over een gazelle die na een wilde achtervolging door een luipaard gaat staan, alert om zich heen blijft kijken en dan even alle spanning ontlaadt door te trillen. Patric vertelt vol humor, je ziet de gazelle voor je, de sfeer zit er meteen in en we beginnen snel met de eerste ronde oefeningen. Voor ik het weet trillen mijn benen als een gek heen en weer. Het is hetzelfde trillen als na een flinke workout maar dan veel sterker en oncontroleerbaar. Ik heb de neiging om mijn ogen dicht te doen maar het is juist heel belangrijk om alert te blijven zegt Patric. Net als die gazelle, zeg maar. Die kan ook zijn ogen niet dichtdoen midden op de prairie, maar moet wel zijn spanning kwijt.

Na de lunch leidt Patric ons in een klein half uur door best wel pittige theorie heen. Een kleine tip van de sluier: bij gevaar of stress zet het lichaam een keten in gang om te overleven. Ieder lichaam reageert bij stress of gevaar neurologisch hetzelfde. Je vecht of je vlucht. En ieder lichaam wil ook altijd een cyclus afmaken om opgebouwde spanning los te laten, aldus Patric. Maar dat doet niemand tegenwoordig meer. De moderne mens bouwt alleen maar spanning op. Tijd voor een tweede sessie TRE met de theorie in ons achterhoofd. Nu voel ik echt een enorme blijheid. Mijn benen vlinderen heen en weer, mijn bekken trilt van de grond. En het voelt alsof er echt wat van me af valt. Sommigen leerlingen voelen alleen een tintelende arm en anderen kronkelen als een slang op de mat heen en weer. Bizar wat hier gebeurt.

Dat ontladen gaat dus echt heel makkelijk door middel van deze TRE-oefeningen. En is ook heel makkelijk te leren. Volgens Patric gaat het verder dan je lichaam in haar oorspronkelijke ontspannen staat van zijn brengen. Het werkt ook door op houdingsniveau en het kalmeert het zenuwstelsel. En het mooie is, aldus Patric, je hebt het al! Je hoeft het proces alleen maar toe te laten. Omdat het ook mentaal doorwerkt wordt ons aangeraden om om de dag een kwartier te trillen. En niet meteen te snel van start te gaan. Bij het loskomen van spanning kunnen er ook andere dingen mentaal loskomen. Na een fijne eind meditatie fiets ik weer naar huis. Een stuk lichter en lekker ontspannen.