Pretty Cooky

AAAOOOUUUMMM. Een groot cruiseschip vaart voorbij en toetert luid op het moment dat Davidji uit wil leggen waar het Ohm-teken voor staat. Ik ben op Pllek in Amsterdam waar Davidji, een bekende Amerikaanse meditatiegoeroe, en Sefton Clarke, de Personal Trainer van het Nationaal Ballet, een avond verzorgen. Onder het mom van een gezonde mind is goed voor een gezond lichaam en viceversa organiseert Lululemon een workshop met deze twee mannen.

De humoristische Davidji bijt het spits af. Hij begint de sessie met het verzoek of we allemaal even willen instagrammen of twitteren waar we zijn, het liefst met foto, om aan te tonen dat meditatie geen serieuze zaak is. Wel een noodzaak in ons huidige leven vol met stress. Stress komt door ‘Needs that are not being met’ aldus Davidji en dat gebeurt zo’n 8 tot 15 keer per dag. De gevolgen van deze stress kun je neutraliseren met meditatie. Meditatie tegenwoordig trouwens steeds vaker verkocht als mindfullness omdat dat nu eenmaal minder zweverig klinkt. Maar dat is niet erg want het gaat allemaal om awareness zegt Davidji. Als je je tijdens een meditatie focust op je ademhaling, kun je even niet nadenken. Daardoor daalt je stresshormoon en worden er allemaal groeihormonen aangemaakt. Dit leidt uiteindelijk tot een gelukkiger en langer leven. De eerste meditatie duurt 16 seconden en laat goed zien hoe snel je lichaam tot rust komt. Tijdens de tweede meditatie van twee minuten voelt iedereen de spanning uit zijn lichaam glijden. De karakteristieke Davidji laat ons niet alleen zien hoe je je kunt ontspannen door meditatie maar ook hoe je je emoties de baas kunt zijn, effectiever kunt communiceren en je relaties een boost kunt geven.

Dan is Sefton Clarke aan de beurt. Op muziek van echte balletklassiekers krijgen we een dansworkshop. We beginnen met een warming up. Voor mij al een hele workout. Met gemak krijgt Sefton de hele zaal mee. Hij is zo energiek, en ongelooflijk sterk en lenig, dat we opeens door de hangar dansen alsof we in het Zwanenmeer staan. Dit is echt leuk.

Aan het einde van de avond uur ben ik ontspannen, leeg in mijn hoofd, compleet bezweet en voel ik me als een kind dat buiten heeft gespeeld. Maar dat heb ik natuurlijk eigenlijk ook gedaan.

Pretty Cooky zou Davidji zeggen.