Nooit goed genoeg

Ken je dat. Die stemmetjes in je hoofd die je van alles vertellen? Soms houd ik hele gesprekken met mezelf. Tijdens mijn revalidatie heb ik heel veel geleerd over die stemmetjes. Wat er mee te doen en wanneer er wel en wanneer er vooral niet naar te luisteren.

Tijdens gesprekken met een medisch psycholoog bleek hoe hardnekkig die stemmetjes kunnen blijven en zijn. En het zijn stemmetjes die een ander hoogst zullen verbazen. En ondanks dat je dat weet, ben je er soms maar aardig druk mee. Een vriendin vertelde mij laatst dat in plaats van tegen de stemmetjes te strijden je zo’n stem ook kunt bedanken voor zijn aanwezigheid en hem daarna vriendelijk weer terugsturen. En dat las ik laatst ook in het boek ‘Nooit goed genoeg’ van Christine Arylo & Amy Ahlers. Doordat ik een paar stemmetjes in mijn hoofd maar niet kwijtraakte was ik meteen getriggerd door de titel van dit boek.

De schrijfsters noemen deze stemmen je ‘innerlijke krengen’, want de stemmetjes zijn zelden positief. Er zijn er dertien van trouwens, van die innerlijke krengen. Met dat woord heb ik wat moeite maar de omschrijvingen zijn wel doeltreffend. Wat denk je van de prestatiejunk, de vergelijkingskoningin, de doeverslaafde, de dramaqueen, de fikser, het brave meisje, de hoofdtripper, de onoverwinnelijke supervrouw, de martelares, de cheerleader, de perfectionist en zo zijn er dertien. Herken je er al een paar? Je hebt eggongeveer drie die de boventoon voeren. Het boek laat je kennismaken met je innerlijke krengen en laat zien hoe je die een andere functie geeft. Door de innerlijke krengen te herkennen kun je hun ‘aanvallen’ voorkomen. En dat doe je weer door te luisteren naar je innerlijke wijsheid. ‘Zet je innerlijke kreng en je innerlijke wijsheid voor je aan het werk. Beloof jezelf een doorbraak’. De oefeningen zijn leuk om te doen en brengen meteen resultaat. Er staan veel voorbeelden in het boek, hilarisch en vaak herkenbaar. De tegenhanger van je innerlijk kreng is je innerlijke wijsheid. Deze wijze stem heeft namelijk een grote positieve invloed op je leven, als je er maar naar luistert. In dit boek lees je hoe dat moet. Je leert niet alleen te luisteren naar je innerlijke wijsheid maar er ook naar te handelen. En te delen! Niet altijd makkelijk in deze rationele wereld maar na het lezen van dit boek kun je niet meer anders.

En sinds ik dit weet heb ik veel minder last van die stemmetjes. Ze zijn er nog steeds. En ik bedank ze nog steeds iedere keer. En omdat ik nu weet dat ik het ‘goed’ doe -drie keer raden wat een van mijn krengen was- kan ik zo’n stem bedanken en luisteren naar mijn innerlijk hart. Oprecht en niet afgeleid.

Een aanrader dus. Boek kopen?
http://www.gottmer.nl/spiritueleboeken/nooit-goed-genoeg.html

De belangrijkste relatie die je hebt in je leven is die met jezelf: koester en eer deze met heel je hart, maak de relatie heilig.