Perfect imperfect

Ik ben perfect imperfect en dat is helemaal oké. Iedere keer krijg ik de kriebels van deze zin. Hij komt steeds vaker voorbij. Hoezo ben jij perfect imperfect? Hiermee bestempel je jezelf toch als imperfect? Waarom zou je dat doen? Waarom ben je imperfect? Omdat je niet meer meedoet aan de ratrace? Omdat je vertraagt? Een ander tempo aanneemt? Aan moet nemen?

In de huidige maatschappij telt tegenwoordig wat – en hoeveel – je doet in plaats van wie je bent. We leven in een schijnbaar maakbare wereld die lang niet zo ideaal is als het lijkt. Alles moet groter, beter en mooier. Het tempo in de Westerse wereld is voor velen niet meer bij te benen.
Steeds meer mensen vallen om. Of gooien bewust de handdoek in de ring. Zijn deze mensen allemaal imperfect? Omdat ze bewust vertragen? Of omdat hun lichaam noodzaakt te vertragen?

Wat doe jij als je lichaam kraakt en piept? Duw je dan door. Paracetamol en op wilskracht verder? Of maak je pas op de plaats. Alleen vanuit rust kun je uit je hoofd, uit de ratrace en weer landen in je lijf. Dan kan het weer gaan stromen. Dan kun je voelen waar je behoefte aan hebt. Wat jij nodig hebt. Niet wat de maatschappij van jou verwacht. Dat is vaak heel wat anders.

We zijn hier op aarde om het leven te ervaren. Met alle dualiteiten die daar bij horen. Ziek èn gezond. Leven èn dood. Het een kan ook niet zonder het ander. Er is geen licht zonder donker. Kijk maar naar de natuur. Alles is perfect en alles mag er zijn. We zijn zover afgedreven van onze natuur dat we dat zijn vergeten. We durven geen pijn of weerstand meer te voelen. Wat nu als dat er ook gewoon mag zijn. Als het gehoord wil worden. Door te luisteren naar je lichaam ontstaat ruimte om te kijken naar de dingen die er ook nog zijn. Die je was vergeten. Het resultaat is een lichter leven in alle opzichten.

Geluk komt altijd van binnenuit. Nooit van buiten.

Laat je niet gek maken
Stap eruit
Jij bepaalt
Ook nu
Juist nu
Jij bent perfect
Altijd al geweest.

Deze blog is geschreven als column voor de Sarcoscoop. Het patiëntenblad voor Sarcoidose.nl