Op de tip-tafel bij Scheltema

“Ik sta bij een grote boekhandel in het centrum van Amsterdam en vraag naar een boek over chronisch ziek zijn. “Dat hebben we niet.”, zegt de dame achter de balie beslist. “Dat bestaat niet.” Een rondje op internet leert me hetzelfde. Er zijn ruim 10 miljoen mensen met een chronische ziekte in Nederland. En er is geen boek te vinden over dat wat we dagelijks meemaken. Naast dezelfde balie ligt een twee centimeter dik boek over het lakken van nagels. Dat is geen grap. Maar een boek over chronisch ziek zijn, is er niet. “Niet interessant voor de uitgever.”, zegt de vriendelijk dame. Ik zie dat ze het met de beste bedoelingen zegt. “Lezers zitten niet te wachten op klaagverhalen”, voegt ze er nog aan toe. Nee, wie wel, denk ik. Iemand met een chronische ziekte al helemaal niet. Ik twijfel ineens niet meer over de titel van mijn eerste boek. Zodra je het label ‘chronisch ziek’ opgeplakt krijgt, doe je niet meer mee in de maatschappij. Dan ben je onzichtbaar.”*

Met deze quote begint mijn eerste boek ‘Tien onzichtbare jaren’- een bundeling van mijn columns- in 2019.

In september 2023 volgt mijn tweede boek: Lichter Leven. Uitgegeven door Uitgeverij Balans. 2023 eindigde met een uitgebreide boektour achter de rug. Van Assen tot Maastricht ben ik geweest. Ik sprak ontelbaar veel mensen met een chronische ziekte, hun partners en artsen. Enkele reacties over ‘Lichter leven met een chronische ziekte’:
– ‘Een aanrader voor elke arts’, zei een cardioloog van UMCUtrecht. 
– ‘Als ik dit boek meteen na mijn diagnose had gelezen, had me dat heel wat jaren vechten en overleven gescheeld’ zei iemand anders. 
– ‘Ik zie weer leven in zijn ogen, jouw boek geeft hoop’, zei een partner van. 

Elke dag heb ik mooie berichten in mijn inbox. Ik sloot 2023 dan ook met een goed gevoel af en pakte de benodigde rust. Daarom was het ook wat stiller op de socials. Om in 2024 weer verder te gaan met mijn missie. Al zal ook januari beginnen met rust. Met stilte. Net als de natuur. Om in de lente weer te bloeien.

Dank aan mijn uitgever en natuurlijk alle lezers die mijn boek lezen èn degene die Lichter Leven cadeau geven. Dank aan allen en wellicht nog het meest aan de dame achter de balie van die grote boekhandel in Amsterdam voor het zetje wat me aanzette tot actie!

* quote uit Tien onzichtbare jaren