Nikè

‘Hé, je bent net Nikè’, zegt een lieve vriendin. ‘Nikè!, Godin van de overwinning’, zegt ze nogmaals als ik haar verbaasd aankijk. En ze wijst op de foto die op de koelkast hangt.

En dat was precies hoe ik me daar voelde. Ik was bijna klaar met Yin Yoga Teachertraining van De Nieuwe Yogaschool en tijdens al die maanden op de yogamat kwam ‘ineens’ het inzicht dat sarcoïdose geen project is dat afgesloten wordt. Of hoeft te worden. En ik realiseerde me ook dat ik mijn leven niet meer wil ‘overleven’. Dat de dag’ door komen’ niet goed genoeg is voor mij. En zo kon ik op de mat, al yoga-end al het oude loslaten. En mezelf weer zijn zoals ik nu ben. En eigenlijk altijd al was. Dat ging natuurlijk niet zomaar. Verdriet, onrust maar voornamelijk rust en het onuitwisbare gevoel dat ik op de goede weg zit, markeren deze periode. Ook rees de vraag: Zou ik door de de rust die ik vind bij yoga, mijn beste leven, of nog beter gezegd, nog echter mijn beste leven, kunnen leven?

Het antwoord kwam op Kreta. In een nieuwe groep met nieuwe mensen vroeg iemand aan mij wat ik doe. En ik hoorde mezelf zeggen: ‘I am a writer.’ Ik schrok en keek mijn vriendin aan. Die moest lachen en dacht, ‘eindelijk’, zo vertelde ze me later. Zo ziet de omgeving de dingen vaak eerder en scherper dan jij zelf…

Inmiddels is de Yin Yoga Teachertraining afgerond. En ben ik mijn pad verder gaan volgen. Schrijver. Los van het verleden. Zin in de toekomst. Er moet niet zoveel meer. Waardoor er rust blijft, in mij, en ook in het dagelijkse leven. Er ontstaat veel meer plezier en er vloeit minder onnodige energie weg. Er staat een hele rits blogs klaar, mijn website www.pillen&prosecco.nl is vernieuwd en soms geef ik een yinyoga les. Op vrijwillige basis. En daar ga ik dan weer over schrijven. En alle artikelen die ik de laatste jaren heb geschreven, ga ik publiceren. Misschien tijd voor nog een boek? Veel ideeën. Alles op mijn eigen tempo. Met soms lange pauzes. Ik weet niet wat de toekomst brengt, en hoe lang het duurt. Er is geen haast. Of eigenlijk wel want mijn hoofd bruist van de ideeën maar het komt zoals het komt. En dat ik dat nu zo voel, dat is pas de echte overwinning.