Lichter Leven

Wat een waanzinnige ervaring, mijn boekpresentatie van Lichter Leven. “Over lessen in veerkracht en innerlijke rust omdat je hier niet bent om iets te worden maar om te zijn” aldus Henk van Renssen van Uitgeverij Balans. Te midden van (bijna) al mijn dierbaren mocht ik het eerste exemplaar ontvangen.
Wist je dat
– er meer dan 10 miljoen mensen zijn met een chronische ziekte?
– er nog zoveel is dat je zelf kunt doen na het advies ‘Leert u er maar mee leven’
– het hoog tijd wordt dat dit onderwerp uit de taboesfeer komt

Zoals een van mijn proeflezers zei: ‘Dit boek geeft hoop dat alles goed komt. Ik zou willen dat ik dit boek had gelezen nadat ik de diagnose had gekregen’.

De tekst van de achterflap luidt:

‘U moet er helaas mee leren leven.’ Als een dokter je dat vertelt, staat je leven op zijn kop. Chronisch ziek: je gaat niet dood, maar wordt ook nooit meer beter. Het overkomt talloos veel mensen; ruim tien miljoen mensen in Nederland hebben één of meer chronische ziekten. Dagelijks worden meer dan twee miljoen mensen daardoor belemmerd in hun werk. Eén miljoen mensen kunnen niet meer werken.

Of je nu MS hebt of reuma, een burn-out of long covid, een hersenziekte, een hartaandoening, een spierziekte of restverschijnselen van een kankerbehandeling, iedereen met een chronische ziekte loopt tegen dezelfde dingen aan. Naast fysieke klachten hebben invaliderende vermoeidheid, verminderde belastbaarheid en onzichtbaarheid van de ziekte invloed op je relatie, je werk, je sociale leven en vaak ook je financiële situatie. Hoe houd je in die omstandigheden zelf de regie?

In dit boek biedt Lenneke Vente concrete aanknopingspunten, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, niet alleen vanuit haar eigen ervaring, maar ook uit die van vele anderen en van artsen. Je bént je ziekte niet, je hébt hem alleen maar. Al je competenties, talenten en ervaringen zijn er nog steeds. Als je de nieuwe situatie aanvaardt, ontstaat er ruimte voor een nieuw en zinvol leven, vol veerkracht, vertrouwen en innerlijke rust.

In alle on- en offline boekwinkels verkrijgbaar!