Kom uit die gouden kooi!

Ik zit in mijn kamer en zet mijn telefoon uit. Het stilteweekend is begonnen. En nu? “Voel je vrij om te zijn”, zegt Tijn Touber. Als ex-oprichter van de succesvolle band Lois Lane, liet hij een leven van sex, drugs en rock-en-roll achter zich, om 14 jaar op een berg te mediteren. Daar ontdekte hij dat iedereen al verlicht is. Nu is hij terug om deze boodschap te verkondigen. “Geef jezelf toestemming om er te zijn”. Ik ga maar een rondje lopen over de hei. In stilte.

Al snel blijkt wat Tijn bedoelt. Weet je dat 75 % van dat wat je denkt niet van jou is? Maar van je ouders, leraren, school, vrienden, media en de maatschappij. Voor je het weet, leef je volgens al deze conditioneringen. Als je jezelf identificeert met alle bijbehorende gedachtes, schiet je in een verhaal en volgt er een hoofd dat niet stil te krijgen is. Herkenbaar?

Door meditaties leert Tijn je die conditioneringen en patronen te herkennen, goed in je lichaam te zijn en daarnaar te luisteren. Als je dit door krijgt kun je dat wat je niet meer nodig hebt, direct laten vallen. “Ontspan in dat wat er al is.” zegt Tyn. “De snelweg naar verlichting is je realiseren dat je er al bent.” Ik hoor het. Ik voel het. En ik laat me vallen. Ik geef me over. En dat gaat verdomd makkelijk.

Wat daarbij helpt zijn de yogalesen van Binkie: “Emoties komen voort uit denken. Emoties kun je niet loslaten, je kunt ze toelaten en dan laten ze jou los”. Tijdens een mooie les van deze indrukwekkend vrouw begin ik me halverwege het weekend te realiseren wat een enorm kado ik mezelf heb gegeven. Niet in de laatste plaats door de prachtige zang en muziek van beiden die de lessen begeleiden.

Meditatie voelt dit weekend als de weg terug naar mezelf. De verhalen die Tyn vertelt raken me en laten me voelen alsof ik thuiskom. Hoe minder ik mijn best doe, hoe makkelijker ik er kom. Zodra ik me best ga doen en iets vast wil houden, schiet ik weer in mijn hoofd. En begint de riedel weer van voor af aan. Mooie les voor mij die steeds weer terug komt.

Dan is het de laatste dag. Ik voel me heerlijk ontspannen. Ik had meer verwacht. Meer drama, meer gesnotter, meer gehuil, meer openbaringen. Ik voel alleen maar enorme rust en een diepe dankbaarheid. Op termijn kan ik daar ook nog meer energie, flow, focus, geluk en creativiteit aan toevoegen. Want dat is wat meditatie doet.

“Tegenwoordig verfraait iedereen zijn gouden kooi”, zegt Tijn. “Met mindfulness, meditatie, yoga, boeken, lezingen, coaches. Stap gewoon uit die kooi. Gooi dat deurtje open. Je bent er al”. En dat voelt zo goed!

Ik ben er al. Ik hoef de gouden kooi niet meer te verfraaien. Dit is het!

Dank Tyn en Binkie

Tijdens dit weekend zat ik op de Hoorneboegse Heide in Buitenplaats De Hoorneboeg in Hilversum. Een prachtige locatie op een prachtige plek. Monique Jansse van HappySoultravel, die dit weekend organiseerde, heeft daar met een aantal gelijkgestemde een buitenplaats voor inspiratie neergezet. Een unieke plek die uitnodigt om tot jezelf te komen.