Just be friendly

Elke ochtend klinkt ‘haar’ stem door mijn kamer. Al jaren sta ik eerder op dan mijn gezin om te ‘yoga-en’. Uit nood geboren omdat ik fysiek niet naar de yogastudio kon gaan. Inmiddels is het een fijn begin van de dag. Soms begin ik met wat zonnegroeten, maar vaak begin ik de dag met wat rustigere oefeningen.

Vorige week ontmoette ik Esther Ekhart in het echt. En dat was best een beetje gek. Zonder dat ze het weet, heeft ze me geleerd naar mezelf te luisteren, wat minder mijn best te doen en meer te voelen.  Als ik al krakend op de mat belandde of met het verkeerde been uit bed stapte hoorde ik: “Instead of judging ourselves, decide that it is all perfect.” En dat helpt. Nog steeds.

En als ik al een keer buiten adem of met pijn wakker word, en mezelf de mat op sleep, dan hoor ik: “Have a friendly attitude to whatever comes up.” En dan weet ik meteen weer dat het oké is om (je zo) te voelen. Twee keer ademhalen en de emotie is weer weg.  

Het voelde dan ook een beetje alsof ik mijn idool ging ontmoeten haha. Zonder dat ze het weet heeft ze veel voor mij betekent. Ze bleek net als op het scherm een hele leuk vrouw, stralend, wijs en met humor. En natuurlijk wilde ze met me op de foto ;-).

Een van mijn favoriete lessen van haar eindigt met:

Just be friendly towards your tendencies, thoughts, emotions, sensations and know that you are doing the best you can. Because if you could do better you would.

En zo is het!

Dank Esther!

P.s. 1. Soms vragen mensen mij, doe je dat echt elke dag? Nee natuurlijk niet. Ik ben enorm gedisciplineerd maar ook ik heb zo mijn momenten.  Sinds de kerstvakantie zat de klad erin. Maar vanaf vorige week zit ik weer in mijn ritme! En de hele week stroomt het al.

P.s. 2. Ik krijg veel vragen of ik tips heb voor yogaoefeningen. Op ekhartyoga.com staan verschillende programma’s die je kunt volgen. Voor beginners en gevorderden. Programma’s om het ritme weer op te pakken, sterker of juist ‘meer zen’ te worden. En naast Esther staan er meer leraren op. Neem maar eens een kijkje en laat je inspireren