Flink onderuit getrapt


Lenneke (49) moest haar leven omgooien door chronische ziekte: ‘Ben flink onderuit getrapt’

Een bult in haar nek zorgde er een paar jaar geleden voor dat Lenneke’s leven tot stilstand kwam. De bult was een teken van een chronische ziekte en daardoor werd ze afgekeurd. Dat was het begin van een ‘nieuw leven’.

Lenneke Vente lijdt aan sarcoïdose, daardoor ontstaan ontstekingen in het zenuwstelsel, organen en weefsels zoals de longen, lymfeklieren, ogen of huid.

‘Tutklachten’

“Ik voelde me al een tijdje niet lekker. Ik was duizelig, moe. Ik noemde dat ’tutklachten’ en nam ze niet echt serieus”, blikt Lenneke terug op het moment dat ze ziek werd. “Die zomer zou ik gaan trouwen. Het leven lachte me toe. Ik had een leuke baan en alles ging voor de wind totdat ik ineens een ei in mijn nek had.”

Tijdens haar vrijgezellenfeest ging het goed mis. “Een deel van mijn gezicht ging hangen.” Lenneke belandde in het ziekenhuis en voelde de helft van haar lichaam niet meer. “Ik ging een revalidatietijd in en werd voor honderd procent afgekeurd. Van het drukke werkende leven was niks meer over.”

Leren genieten

Door haar ziekte werd Lenneke afgeremd. “Als ik geen rust neem, dan speelt mijn ziekte weer op. Maar tegelijkertijd werd ik daardoor zo onderuit getrapt, dat deed wel wat met me.” In de eerste jaren dat Lenneke ziek was, probeerde ze dan ook haar oude leven zoveel mogelijk op te pakken waardoor ze constant aan het ‘overleven’ was.

Lenneke besloot zich aan te sluiten bij een yogaklasje. “Op de yogamat realiseerde ik me dat ik een chronische ziekte heb, maar dat ik niet mijn ziekte bén. Doordat die knop omging, zag ik in dat er nog zoveel meer mogelijk is in het leven.”

Onbegrip

Vanuit Lenneke’s omgeving was er veel bezorgdheid, maar ook onbegrip. “Ik moest bijvoorbeeld uitleggen waarom ik wel een uurtje naar een yogales ging, maar niet een uur naar een verjaardag.” Ze vervolgt: “Op zo’n verjaardag praat ik met iedereen, maar niet met de jarige. Vervolgens ben ik daar drie dagen ziek van, terwijl een yogales mij energie geeft. Ik besloot daar keuzes in te maken, maar toch is dat moeilijk voor mensen om te begrijpen.” Ze vervolgt: “Een chronische ziekte zie je immers vaak niet aan de buitenkant.”

In haar zoektocht om zelf beter met haar ziekte om te kunnen gaan, zocht Lenneke naar lotgenoten en boeken over chronische ziekten. “Ik weet nog goed dat ik in een boekhandel stond en ernaar vroeg. De medewerker zei toen: ‘Maar mevrouw, er zit toch niemand te wachten op al die klaagverhalen!’ Ik was verbijsterd.” Lenneke besloot toen zelf in de pen te klimmen en schreef haar ervaringen op. Ondertussen is ze zelfs al aan haar tweede boek begonnen.

Ondanks de heftige perioden heeft Lenneke nu helemaal vrede met haar ziekte. “Ik kan veel niet meer, maar ik kan echt oprecht zeggen dat ik een heel leuk leven heb. Het heeft me moeite gekost om alles om te gooien en bijvoorbeeld hulp te vragen. Maar ik ben heel tevreden nu.”

Chronisch zieken in Nederland

In Nederland lijden ruim 10 miljoen mensen aan een chronische aandoening. Meer vrouwen dan mannen hebben een chronische ziekte. In totaal gaat het om 4,9 miljoen mannen die ziek zijn en 5,5 miljoen vrouwen.

Het interview op Linda.nl

https://www.linda.nl/persoonlijk/opvoeden/lenneke-leven-omgooien-chronische-ziekte/