“Ahja goede zelfzorg”, appt een lieve vriendin mij. Vandaag staat de musical Aida op het programma. Samen met mijn zus. Gisteren sprak ik in Tilburg voor @sarcoidose.nl. Slechte planning. Soms gebeurt dat. Mijn zus had ik al geïnformeerd, ik beslis pas ’s ochtends of ik écht met je mee kan gaan. Stiekem in de hoop, dat als er geen stress op de afspraak zou liggen, het wel zou gaan. En de eerlijkheid gebied te zeggen dat ik ook best kàn gaan. Op wilskracht, doorzettingsvermogen, omdat het zo leuk is, eindelijk weer eens samen met mijn zusje op pad. En ik weet zeker dat ik dan een leuke middag zou hebben. Ik weet ook zeker dat ik volgende week de prijs betaal. Ik ben namelijk moe. Van gisteren. Van het reizen, het spreken, het signeren, het genieten. Mijn lichaam spreekt luid en duidelijk door pijn in mijn onderrug en daar luister ik naar. Dus ik kies voor mezelf, ik kies voor rust. Dat heb ik inmiddels geleerd #lichterleven. Dit heeft te maken met zelfzorg.
Dank lieve vriendin voor je app. Dit zijn de berichten die helpen en iemand in zijn of haar kracht zetten. Dit staat los van #levenmeteenchronischeziekte. Het is dus ook niet verdrietig. Of jammer dat ik naar mijn lichaam moet luisteren. Het geeft juist een enorme boost dat ik inmiddels de kracht heb om naar mijn lichaam te luisteren. Dat ik de ruimte neem om daar naar te luisteren. Dat ik kies en niet door dender zoals ik jaren heb gedaan. Want niet kiezen is ook kiezen weet ik inmiddels. Mijn hoofd zit vol, ik moet naar mijn lijf, ik wil de yogamat op. Dus ik bel mijn zus en boek een yogales. En dank lieve lieve zus voor je begrip.
Meer weten over hoe je dit dan doet? Dat lees je in mijn nieuwste boek ‘Lichter Leven met een chronische ziekte’.
Lichter leven met een chronische ziekte
‘U moet er helaas mee leren leven.’ Als een dokter je dat vertelt, staat je leven op zijn kop. Chronisch ziek: je gaat niet dood, maar wordt ook nooit meer beter. Het overkomt talloos veel mensen; ruim tien miljoen mensen in Nederland hebben één of meer chronische ziekten. Dagelijks worden meer dan twee miljoen mensen daardoor belemmerd in hun werk. Eén miljoen mensen kunnen niet meer werken.
Of je nu MS hebt of reuma, een burn-out of long covid, een hersenziekte, een hartaandoening, een spierziekte of restverschijnselen van een kankerbehandeling, iedereen met een chronische ziekte loopt tegen dezelfde dingen aan. Naast fysieke klachten hebben invaliderende vermoeidheid, verminderde belastbaarheid en onzichtbaarheid van de ziekte invloed op je relatie, je werk, je sociale leven en vaak ook je financiële situatie. Hoe houd je in die omstandigheden zelf de regie?
In dit boek biedt Lenneke Vente concrete aanknopingspunten, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, niet alleen vanuit haar eigen ervaring, maar ook uit die van vele anderen en van artsen. Je bént je ziekte niet, je hébt hem alleen maar. Al je competenties, talenten en ervaringen zijn er nog steeds. Als je de nieuwe situatie aanvaardt, ontstaat er ruimte voor een nieuw en zinvol leven, vol veerkracht, vertrouwen en innerlijke rust.