Ik kom naar Maastricht

Zaterdag 25 november van 11-13 uur gaan prof. dr. Marjolein Drent en ik in de misschien wel mooiste boekhandel van Nederland: Boekhandel Dominicanen in Maastricht in gesprek over ‘Lichter leven met een chronische ziekte’. Drent: ‘Ze vertelt over haar nieuwste boek waarin ze haar zoektocht beschrijft hoe om te gaan met een chronische aandoening in onze prestatie maatschappij. De focus ligt op wat wel kan!’ Ik kijk er enorm naar uit. Kom je ook? Je kunt je via onderstaande link aanmelden of gewoon spontaan aanschuiven.

Als ervaringsdeskundige met 15 jaar ervaring kwam ik erachter dat er nog heel veel mogelijk is om je kwaliteit van leven te vergroten. In de medische wereld wordt vaak gefocust op het fysieke aspect. Daar is al veel winst te behalen met een verandering van leefstijl. Denk aan voeding, bewegen en slaap. Maar ook op het mentale en emotionele vlak is er veel wat je kunt doen om je kwaliteit van leven te vergroten en zo ‘lichter te leven’. Vanuit eigen kracht. Wat denk je bijv van zingeving, waar stap jij ’s ochtends je bed voor uit. Dat moet je wel willen en kunnen zien. En dat lukt natuurlijk niet meteen. Daar gaat een heel proces aan vooraf. Ik vind het onbegrijpelijk dat er zo ontzettend veel Nederlanders te kampen heeft met deze problematiek en dat het geen onderwerp van gesprek is. Niet in de spreekkamer, niet in de huiskamer en niet op de werkvloer.

Ik hoop met mijn boek het gesprek aan te zwengelen en de kwaliteit van leven van mensen met een chronische ziekte te vergroten zodat ze weer kunnen deelnemen aan de maatschappij. Op wat voor manier dan ook. Vanuit hun eigen kracht en eigen regie. Je hebt je chronische ziekte immers, je bent m niet, je bent zoveel meer!

https://libris.nl/dominicanen/evenementen/lifestyle-psychologie-gezondheid/interview-lenneke-vente-lichter-leven-met-een-chronische-ziekte

Tekst achterflap Lichter Leven

‘U moet er helaas mee leren leven.’ Als een dokter je dat vertelt, staat je leven op zijn kop. Chronisch ziek: je gaat niet dood, maar wordt ook nooit meer beter. Het overkomt talloos veel mensen; ruim tien miljoen mensen in Nederland hebben één of meer chronische ziekten. Dagelijks worden meer dan twee miljoen mensen door hun chronische aandoening belemmerd in hun werk. Eén miljoen mensen kunnen niet meer werken.

Of je nu MS hebt of reuma, een burn-out of long covid, een hersenziekte, een hartaandoening, een spierziekte of restverschijnselen van een kankerbehandeling, iedereen met een chronische ziekte loopt tegen dezelfde dingen aan. Naast fysieke klachten hebben invaliderende vermoeidheid, verminderde belastbaarheid en onzichtbaarheid van de ziekte invloed op je relatie, je werk, je sociale leven en vaak ook je financiële situatie. Hoe houd je in die omstandigheden zelf de regie?

In dit boek biedt Lenneke Vente concrete aanknopingspunten, zowel fysiek, mentaal als emotioneel, niet alleen vanuit haar eigen ervaring maar ook uit die van vele anderen en van artsen. Je bént je ziekte niet, je hébt hem alleen maar. Al je competenties, talenten en ervaringen zijn er nog steeds. Als je de nieuwe situatie aanvaardt met die innerlijke kracht, ontstaat er ruimte voor een nieuw en zinvol leven, vol veerkracht, vertrouwen en innerlijke rust.