Grenzeloos

‘Je leert het ook nooit he?’ Hoofdschuddend kijkt ze me aan. ‘Altijd maar weer over die grens’. Ik onderdruk de neiging me te verdedigen. Want ja, ik ben over mijn grens gegaan en ja, dat deed ik ook nog eens heel bewust. En nu, nu maak ik weer even pas op de plaats en daar ben ik dus ook helemaal oké mee. In tegenstelling tot de buitenwereld, die hoofdschuddend toekijkt en zich zorgen maakt of Lenneke het nu ooit nog eens gaat leren. ‘Pas je wel op?’

Net geconfronteerd met sarcoidose ging ik consequent over mijn grens. Veel te veel bezig met wat ik ‘moest‘ doen, schoot ik voor mijn gevoel altijd en overal tekort. Inmiddels heb ik geleerd te luisteren naar mezelf. Naar mijn lichaam bedoel ik dan, niet naar mijn hoofd. Want mijn lichaam geeft heel goed aan waar mijn grenzen liggen. Dat geldt niet alleen voor mij maar voor iedereen trouwens. Toen ik ging luisteren naar mijn lichaam ontstond er een andere realiteit. Ik realiseerde me dat veel van mijn keuzes voortkwamen uit oude patronen, verwachtingen en conditioneringen, geleerd op school, van ouders, de media. Die waren niet fout, maar werkten niet meer voor mij. Door daar bewust van te worden kon ik ze loslaten en kon ik mijn lijf laten spreken in plaats van mijn hoofd. Ik durfde andere keuzes te maken, dingen te doen waar ik blij van werd, zonder concreet doel. Er viel een hoop druk van mijn schouders en dat geeft een hele andere energie.

Door bewust te voelen en te kiezen EN daarna bewust tijd te maken voor herstel kon ik ook dankbaar zijn voor datgene wat ik kon doen. Er verschenen dingen op mijn pad die ik nooit had durven dromen. Zoals een boek schrijven. Over grenzen verleggen gesproken. Maar daarvoor moest ik wel eerst voelen en dus keuzes maken. En dat is niet altijd leuk voor je omgeving. ‘Pas je wel op?’ Ze zien ineens een andere jij. Maar het zet jou in je eigen kracht en ben je dan ook niet op je mooist voor je omgeving?

Wat staat er deze week in jouw agenda? Word je er blij van? Gaat je hart er sneller van kloppen? Of zijn het allemaal ‘moet’-afspraken? Activiteiten die de buitenwereld van je verwacht? Waar je geen nee tegen durft of wilt zeggen? Waar je je verplicht voelt om aan mee te doen. Om welke reden dan ook.

Kijk eens waar jij blij van wordt. Wat wil jij? Wat geeft jou energie? Waarvan krijg jij een glimlach om je mond? Leer je grenzen kennen maar ook zeker je wensen. En als je vanuit daar kijkt, leeft en voelt, dan kun je heel wat grenzen over!

Deze column schreef ik voor Sarcoscoop. Het patiëntenblad voor Sarcoidose.nl. het thema van dit nummer was Grenzen.