Express Yourself

Column verschenen in YogiYogablad, Thema Express Yourself, # 5, 2015

Yoga is inmiddels goed geïntegreerd in mijn leven. Het is natuurlijk een oneindig proces maar het verwonderen en verbinden heeft een vaste plek gekregen. Dacht ik. Yogalessen staan gepland als de kinderen op school zijn en opa en oma springen bij als ik naar het ziekenhuis moet of als er andere verplichtingen zijn. En toen werd het vakantie. Vier weken zeilen. Yoga en een boot. Dat kan. Yoga en twee kleine kinderen, kan ook. Maar alles samen? Het begon goed.

De eerste week op Vlieland volg ik twee lessen bij Island Yoga Vlieland. Reclame maken mag hier, want dit is echt een aanrader als je op Vlieland bent! Trots op mezelf dat ik deze me-time had geclaimd gingen we op weg naar Terschelling. En vanaf toen kwam het er niet meer van. Af en toe een paar zonnegroetjes in de boot, maar dat was het dan wel. Natuurlijk betekent yoga ook dat je geniet van het moment, van de kinderen, de boot, het varen, de natuur, en elkaar. Juist door yoga heb ik geleerd om in het nu te leven, te genieten van wat zich aandient, maar ik weet ook dat ik moet bewegen, soepel moet blijven, omdat ik anders terugval. Dus de paniek slaat langzaam maar zeker toe. Ik uit me als een dolle, roep tegen mijn man dat ik moet yoga-en. Mijn spierkracht behouden kan ik een soort van oplossen door veel te fietsen, maar mijn hoofd rustig krijgen, dat lukt niet echt. Ik doe op een grasveld bij de haven een paar zonnegroeten maar dat is het ook niet. En dan schiet het –weer- door mijn hoofd. Yoga gaat niet alleen om de asana’s, yoga is ook je state of mind. Ik moet denken aan het weekend voor ik op vakantie ging. Op het yogafestival Terschelling.

Daar stond ik in een les van Sandra Carson. Zij sprak mooi over het waarom van yoga en bood de intentie vrijheid en liefde aan voor haar les. Ik moest meteen denken aan mezelf als kind. Het gevoel van vrijheid en liefde. Halverwege de les kwam ik voor het eerst van mijn volwassen leven in de handstand. Ik voelde een golf van liefde door me heen stromen en werd enorm blij. Mijn moeder vertelde mij later dat ik als kind altijd overal de handstand deed. Zoals je kunt lezen in dit nummer kan het keelchakra pas volledig geopend zijn als het kind in jezelf bevrijd is.

Niet geheel toevallig misschien dat tijdens een auralezing op datzelfde yogafestival mijn keelchakra heel sterk naar voren komt. De expressie van wat er in je leeft. ‘De keelchakra hangt samen met onze wil om iets over te brengen, ons vormgevend vermogen’. Een manier om tot uitdrukking te brengen wat er in mij leeft is het schrijven. Eerste onzichtbaar en nu op een blog. Hierin ben ik creatief met heel mijn wezen. Ik denk er dan niet over na. Ik ben.

En die gedachte neem ik verder mee op vakantie. Ik doe de handstand met mijn zoontje, die niet weet wat hij ziet. Ik zing met mijn dochter die doodleuk zegt, “nie singe mama”. En als we aan het zeilen zijn en ik in mijn eentje de boot over het Wad stuur kan ik een enthousiaste gil niet onderdrukken. De kinderen gillen en lachen spontaan mee, aangestoken door mijn positieve energie.

En zo is de cirkel toch weer rond.

Verbind je, verwonder je en blijf in het nu.

Lenneke woont in Amsterdam met man en twee kinderen Noud, 7 jaar en Cato 2 jaar. Ze schrijft over haar leven op www.pillenenprosecco.nl