Eerst het examen…

Eerst het examen. Het wordt zo langzamerhand een soort mantra. Eerst het examen. Net als dat sarcoïdose het soms ‘makkelijk’ maakt bepaalde keuzes te maken, gebeurt dat nu met het praktijkexamen voor de Yoga Teachertraining. Alle initiatieven, afspraken, telefoongesprekken, bijpraatetentjes, alles wordt uitgesteld tot na 17 mei. Niet altijd leuk, wel heel helder.

En toen kwam de meivakantie tussendoor. Even geen rekening mee gehouden in de planning. Dat krijg je als je steeds meer gaat leven met de dag. Maar ook dit werd opgelost. Na een hele fijne meditatie werd het me heel duidelijk. De meivakantie is voor de kinderen. En daarna ga ik vol aan de bak voor het examen. Daarbij gaf ik mezelf wel de voorwaarde: volle aandacht thuis en ook echt geen gestress over het examen. Het komt goed voelde ik echt tot in mijn botten. En dat voel ik nog steeds in de tweede week van de vakantie (nu maar hopen dat ik ook echt slaag…).

Om extra rust te pakken zijn we vier dagen gaan zeilen met onze boot. Lekker met z’n viertjes samen op het water. Alles ingepakt, toch ook even mijn laptop en yogamat als ook een stapel boeken en wat tijdschriften. De dagen waren heerlijk. Voordat ik het wist, was het de laatste dag en moest ik al weer gaan pakken om naar huis te gaan. Daar ging de laptop, het yogascript, de boeken en de tijdschriften. Alles ongelezen en onuitgepakt weer retour. De gekochte kranten heb ik direct weggegooid want wanneer die te lezen.

Ondanks de afspraak met mezelf bekroop een lichtelijk paniek gevoel mij. Het examen komt nu wel erg dichtbij. Manlief wees me er fijntjes op dat we aan een steiger lagen waar prima een yogamat op kan liggen. Na het overwinnen van de eerste schroom heb ik daar echt heel fijn mijn eigen examenles gedaan. Windkracht 8, zonnetje, onweer op komst en de kindjes als publiek. Het werkte. Tijdens de savasannah vielen de eerste dikke verkoelende regeldruppels op mijn gezicht. Hoe fijn. En hoe des yogas. In het moment, los van de omstandigheden of ruis of wat dan ook.

En nu weer thuis. Zo aan de slag om schatkisten te maken met kind en logee, nadat ik de komende tien dagen he-le-maal vol ga proppen met yogaexamen-oefen-uurtjes.
En een masseur.