Dag programma

Je zou denken dat ik na al die jaren wel gewend ben aan een week dokters, onderzoeken en ziekenhuizen. Dat je weet dat flexibiliteit je grootste goed moet zijn, terwijl je nou juist vaak niet flexibel bent als chronisch patiënt.

Tussen het eerste telefoontje van de dokter en nu zit precies een week. Een week vol met ziekenhuis, spanning, wachten, informatie opzoeken, telefoneren, nog meer spanning, nog meer wachten, vragen en onzekerheid. Er wordt de nodige flexibiliteit gevraagd, die je dan geeft. In verband met spoed naar een ander ziekenhuis, natuurlijk geen probleem. Toch nog even bloed prikken, midden op de dag een onderzoek, ja hoor, ik ben er. Mijn hele programma om ontspannen en ‘geknipt en geverfd’ op de skiës te verschijnen omver gegooid, extra oppas geregeld voor de kinderen en hoppa, daar ga ik weer.

Al twee maanden staat de eindstreep op eind februari. Dan wordt mijn twee maanden rust ‘beloond’ met een vakantie. Het gaat me toch niet gebeuren dat ik die moet cancellen? En wat als ik moet stoppen met de medicijnen? Ik stop het weg, verstand op nul, maar in mijn onderbuik voel ik angst. Stoppen met medicijnen betekent stoppen met yoga, met mijn blog, weer extra hulp thuis, nee stop niet aan denken. En toen mijn witte bloedlichaampjes weer in orde waren, YES!, kwam de toch wel heel erg serieuze angst dat de sarcoïdose mijn hart zou hebben bereikt. Weer naar het ziekenhuis en onderzoeken.

En ik was dus echt vergeten hoe enorm slopend dat is. Gelukkig blijk ik best wel flexibel te zijn. Maar dat kost veel kracht en nu ben ik kapot. En moe na een enorme huilbui. Van opluchting, want ik mag op vakantie. Ook wel een beetje spannend, want ik ben nog niet klaar. Maar de extra onderzoeken mogen na de vakantie.

Dus mijn programma voor de rest van de week blijft liggen in de prullenbak. Ik ga op vakantie en genieten van man en kind. De jongste blijft thuis dus ik kan echt even in de rust stand.

En nu ga ik wijn drinken om het goede nieuws te vieren. Wist je trouwens dat wijn bloeddrukverlagend werkt, hoorde ik net van de cardioloog!