Cool as a cucumber

Na de vakantie is het altijd weer zoeken naar het ritme. De gezinsagenda schreeuwt om aandacht, ik wil mijn energie vasthouden en tegelijkertijd dicht bij mezelf blijven. Om paniek voor te zijn weet ik wat ik moet doen: vaker op die yogamat!

Gelukkig kan dat nu ook weer buiten de deur. Bij De Nieuwe Yogaschool, mijn oude tweede thuis. Thema van deze les: Equanimity. O help, wat was dat ook al weer. Hoyte, de leraar van de dag, legt het uit: ‘Can you stay calm and balanced even if you are in a very uncomfarteble and challenging pose, place or area’. Zie je, dat is dus waarom ik steeds weer terugkeer op die mat, altijd precies de juiste boodschap op het juiste moment. Want dit is natuurlijk precies waar yoga (en het leven) over gaat. En dat is ook precies wat yoga voor mij zo waardevol maakt. Alles wat je ‘leert’ of ervaart op de mat is rechtstreeks te vertalen naar het werkelijke leven.

Ik realiseer me ineens hoe ‘ver’ ik ben. Ik moet denken aan alle medische behandelingen van de afgelopen jaren. Dat ik focussend op mijn ademhaling zo rustig bleef dat de artsen soms stopten om te checken of het nog wel goed ging. Of ik nog wel bij was. Hoe ik in alle hectiek van een gezin mijn adem gebruik om steeds naar mezelf te keren. En hoeveel zachter ik naar mezelf ben als dat niet lukt (want dat gebeurt nog vaak genoeg hoor ;-)). Ik schiet vol als ik bedenk hoeveel ik al heb geleerd, gedaan en ik neem me voor me dat de rust wellicht wat langer moet gaan duren dan de afgelopen weken. Dat heb ik wel verdiend. Kan ik dit zo zeggen. Ja dat doe ik gewoon, want zo voel ik het nu. Dankbaar volg ik de stem van Hoyte.

Midden in de les zegt Hoyte ineens, ‘Can you stay as cool as a cucumber’. Ik schiet hardop in de lach. Ik voel me sterk, blij en gelukkig. Ik ben.

“Developing the ability to stay calm and present in the midst of discomfort is in many ways the art of life”

Thanks for reminding Hoyte

En voor de fijne les!

Dankbaar zit ik weer op de fiets naar huis