Compleet jezelf zijn

Als je creatief bent, doe je de dingen anders dan anders. Op je eigen manier. Dat vergt lef, een open geest en doorzettingsvermogen. Kwaliteiten die je kwijt raakt als je ziek wordt. In mijn geval door plotselinge uitval aan de linkerkant van mijn lichaam.

Als je ziek bent, heb je geen lef want je bent bang. Je hebt geen open geest want je klampt je vast aan je arts. Doorzettingsvermogen zorgde ervoor ik star werd. Ik had maar één doel: beter worden. Ik vergat te leven, te genieten. Genieten van het nu. Dat leerde ik weer tijdens een yogaretreat op Ibiza. Na deze week voelde ik dat ik meer moest doen met yoga. Al snel combineerde ik yoga met de door mij verfoeide fysiotherapie. Ik bloeide op. De eerste lessen eindigden steevast in tranen. Toch ging ik iedere keer blij en opgelucht naar huis. Ik kreeg mijn linker- en rechterkant weer parallel, ik leerde beter ademen, werd soepel en voelde weer verbondenheid van lichaam en geest. Tijdens yoga dacht ik nergens aan, mijn gedachten en zorgen kwamen tot stilstand en ik kwam echt mentaal tot rust. Ook mijn omgeving merkte dit. Yoga werd een vast onderdeel van mijn leven.

Relativeren
‘Het is niet de geest die het lichaam iets leert, maar het lichaam dat de geest iets leert’. Dat heb ik gemerkt tijdens de yogalessen. Door yoga kan ik beter omgaan met stress, onverwachte gebeurtenissen en fysieke uitdagingen. Dat is wat yoga me heeft gegeven. En nog steeds geeft. Letterlijk en figuurlijk. Dagelijks door meditatie. Zittend op een kussen of in een aantal zonnegroeten. En iedere keer daalt er weer een relativerende rust over me heen. Waar maakte ik me nou eigenlijk druk over? Maar ook bijvoorbeeld door ademhalingsoefeningen voor meer energie, concentratie en leven in het nu. Yoga brengt je bij jezelf.

Uitdagingen
Positieve doelen stellen deed ik al, kansen pakken en geloven in eigen kunnen ook. Maar daarin dicht bij jezelf blijven, luisteren naar jezelf en iedere keer weer meewaaien met een nieuw -medisch- avontuur. Dat gaat echt een stuk makkelijker nu yoga in mijn leven is. Kwetsbaar kunnen zijn blijft een van mijn grootste uitdagingen. Ik moet mijn grenzen blijven voelen en op tijd hulp inroepen. Ik laat me steeds minder afleiden door angsten of vooroordelen en moet hele basale keuzes maken. Daardoor valt er ook heel veel ruis weg en dat geeft gek genoeg veel rust. Yoga helpt daarbij. Ik heb ergens gelezen dat creativiteit tot wasdom komt als je jezelf bevrijdt van de beperkingen die angst en gewoonte je opleggen. En dat is precies waar yoga over gaat.

Lenneke woont in Amsterdam met man en twee kinderen Noud, 6 jaar en Cato 2 jaar. Ze schrijft over haar leven op www.pillenenprosecco.nl

Deze column is verschenen in het YogiYogablad #2, April 2015. Het thema van dat nummer was creativiteit.