Buigzaam als bamboe

Wat heeft dit jaar jou gebracht? De wereld staat op z’n kop. Angst en energieverlies gaan hand in hand. Angst voor ziekte, voor onveiligheid, voor autoriteit, voor gevolgen, voor represailles, voor de dood, angst voor de angst.  Laat je niet leiden door die angst. Angst is in alle gevallen een slechte raadgever.

Juist in deze tijd is het heel belangrijk om jezelf terug te brengen naar je eigen kern en je  regelmatig los te maken van dat wat er in de wereld gebeurt. Je bent niet je angst, je gedachtes of je emoties. Waar zit je ademhaling nu? Op dit moment? Als je dit leest? Hoog of in je buik? Een hoge ademhaling zorgt ervoor dat je meer angst en stress ervaart. Ook een friendly reminder voor mezelf!

Door bewust een moment te nemen voor je ademhaling, zul je merken dat je de spanning van je spieren afhaalt en even letterlijk stilstaat. Je zet jezelf weer in het moment van nu. Wat voor mij ook goed werkt is het vermijden van televisie en ‘social’ media. Blijf weg van discussies over het beleid en ga niet mee in de huidige verdeeldheid. Voed jezelf met boeken, programma’s en mensen die positief naar de wereld kijken. Focus op jezelf, je gezin en je eigen omgeving. Er ligt al genoeg op je bord. 

Deze tijden zijn een uitnodiging om buigzaam te zijn als bamboe. Als we allemaal flexibel omgaan met de aangepaste situatie en zorgen voor elkaar, dan komen we hier doorheen. Hoe? Door plezier te hebben. Haal adem, neem je rust en blijf vertrouwen. Op jezelf, op de goedheid van de mens en op de liefde. Ik weet niet hoe de situatie eruitziet als je dit leest maar een ding wil ik je echt op het hart drukken: 

Vergeet in alle hectiek niet je eigen leven te leven. Kies voor jezelf. Houd het klein. Ga niet stilzitten en afwachten tot de storm over is. Beweeg. Onderneem actie. Zoek de mogelijkheden of creëer ze zelf. Jij en alleen jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk.

Zodat je in 2021 kunt zeggen:’ Het was niet makkelijk maar het is mij gelukt!’

Nee er staat geen spelfout in. Deze column schreef ik een jaar geleden…. De wereld is nog niet verandert, jij? Wat heeft dit jaar jou gebracht? Ik neem even een break! Take care en tot in 2022!