Anicha is leven

Vierhonderd man. Voor een boek. Vanavond ben ik bij de boekpresentatie van yogaleraar en inspirator maar vooral goede vriend Johan Noorloos. Schrijfster Susan Smit opent de avond op De Nieuwe Yogaschool met warme woorden. “Johan is in staat tot hart tot hart contact, hij is echt ontwapenend en daarmee slaat hij je alle wapens uit handen. Johan maakt van deze avond een feest zoals alleen hij dat kan. Met champagne en bijzondere mensen die wezenlijke dingen zeggen”. Of zingen, want zowel Krystl als Birgit Schuurman zingen prachtige ontroerende nummers.

Inez van Oord, oprichtster van Happinez, reikt het eerste exemplaar van Anicha Yoga – Het Nieuwe Yogaboek, uit aan Johan. “Anicha, anicha, anicha”, Inez spreekt de woorden langzaam uit. “Het klinkt als een sprookje”, aldus Inez, “Anicha betekent verandering in Sanskriet. Elke dag verandert alles, dat weet iedereen. Anicha Yoga zorgt er voor dat je verandering niet meer associeert met lastig of moeilijk, maar met overwinning, doorgaan en accepteren. Zo is Anicha voor mij niet alleen maar een woord voor verandering, maar een ander woord voor leven. Een leven vanuit verbinding en vrijheid”.

Ik denk dat dit het ‘nieuwe yoga’ is. Verandering maakt deel uit van het leven, en zodra je dat accepteert ervaar je rust. Dat weet ik uit ervaring. Maar dat gebeurt niet een-twee-drie. Ook dat weet ik uit ervaring. En yoga helpt daarbij. Vorig jaar sprak ik met Johan over dit idee en ik was meteen razend enthousiast. Binnen de yogawereld heeft iedereen nogal de neiging om voor eigen parochie te preken en nu ligt dit prachtige mooi gebonden boek waarin Johan de belangrijkste yogastijlen terugbrengt tot de kern. Waarin hij niet focust op de verschillen maar op de essentie van alle stromingen. Johan: “Je hoeft niet te kiezen, omarm alles en maak een keuze vanuit vrijheid”.

Anicha Yoga richt zich niet alleen op yoga op de mat, maar ook op het leven na de yoga, dus als je van de mat afstapt. Essentiële elementen uit Iyengar yoga, Astanga Vinyasa yoga en Yin Yoga, gecombineerd met meditatie en filosofie brengt Johan samen. Combineer dit met mooie persoonlijke verhalen, prachtige fotografie, praktische oefeningen en concrete uitleg en je hebt een compleet handboek voor de beginnende en ervaren yogi.

Je moet het zelf maar eens bekijken. Bij mij ligt hij al op mijn nachtkastje, met ruim 400 pagina’s yoga inspiratie.

O ja Anicha Yoga – Het nieuwe Yogaboek is onder meer verkrijgbaar bij bol.com