Wilskracht

Wilskracht is het vermogen om je aandacht, emoties en verlangens te beheersen. Het gaat om nee durven zeggen wanneer dat het beste is en ja, wanneer je ja zou moeten zeggen.

Wilskracht heeft ervoor gezorgd dat ik niet in een rolstoel ben beland, aldus de artsen. Maar wilskracht kan ook tegen je werken. Dan wordt je star en inflexibel. Voor jezelf en de omgeving. Jarenlang bepaalde een behoorlijk strak dagschema mijn leven. Ik stond op, kleedde me elke dag leuk aan, maakte me op, deed mijn oefeningen en nam mijn rust. Nooit sloeg ik iets over. Toen mijn situatie stabiel was, wist ik ineens niet meer hoe normaal te leven. Te genieten. En dan ontmoet je nieuwe angsten en weerstanden.

Yoga heeft mij hier enorm mee geholpen. En helpt mij nog steeds. Want ik trap nog steeds in de val om teveel te willen. Voor ik het weet loopt mijn agenda vol of komt er een mooi initiatief op mijn pad. Ik wil, ik wil, ik wil. Maar soms moet je de dreinende peuter in jezelf even de mond snoeren. Naar jezelf luisteren. Naar je echte zelf.

Net als op de yogamat. Automatisch borrelen gedachtes op. Angst. ‘Straks blesseer ik mezelf’. Weerstand. ‘Ik wil eruit, wat doe ik hier’. Maar als ik me daar bewust van ben, niet oordeel en blijf ademhalen, gebeurt er veel. Niet voor niets komt er heel vaak na de yogales een gedachte in me op. Gedachten die beklijven. Zoals het volgen van de Yoga Teachertraining. Ooit eens ingegeven door die dreinende peuter. Nu jaren later staat mijn praktijkexamen voor de deur.

Door bewuster te worden en naar mezelf te luisteren weet ik dat ik juist in drukke tijden stil moet staan. En hoe moeilijk is dat! Maar het kan echt altijd en overal. Angst, weerstand, paniek? Zitten en ademhalen. Op kantoor, in de stad, in het park, thuis. Op een bankje. Zitten. Ogen dicht. En ademhalen. Dan zakt je emotie eruit en kom je bij jezelf. Probeer maar eens.

En luister dan ook naar jezelf. Bewust en met aandacht. Yoga brengt mij iedere keer weer terug naar mijn basis. Meer dan ik ooit had verwacht. Ik word me steeds bewuster van mijn drijfveren, talenten en creatieve kracht. Ik ben doelgerichter en maak mijn keuzes vanuit rust en overtuiging.

Zo heb ik met pijn in mijn hart een co-auteurschap van een boek afgezegd. Eerst de YogaTeacherTraining afronden en dan met mijn gezin genieten van de zomer. Trots ben ik dat ik zo bij mezelf blijf. Met pijn in mijn hart maar wel vanuit volle overtuiging dat er weer iets nieuws uitkomt. Of niet en dan is het ook goed.

Lenneke woont in Amsterdam met man en twee kinderen Noud, 6 jaar en Cato 2 jaar. Ze schrijft over haar leven op www.pillenenprosecco.nl

Deze column is verschenen in YogiYogablad #3 – 2015 in april met als thema Wilskracht.